18190891_10154367878965880_1424895453_n (1)

Velkommen til det nye Drammensbiblioteket

Hva er vel livet uten en overraskelse eller to?

Tirsdag 25.april kl 12:00, åpnet vi dørene inn til det nye Drammensbiblioteket!

Dette innledet en teståpning eller en slags prøvekjøring, det betyr med andre ord at ikke alt er klart. Men det gjør ingenting! Vi inviterer dere alle inn for å teste ut de møblene, titte på bøkene i våre nye fine hyller, teste ut det lange lesesalbordet og gi oss som jobber her tilbakemeldinger. Hva funker? Savner du noe? Vi er alle på plass for å vise deg rundt i våre nye lokaler, og vi gleder oss veldig til å høre hva dere syns!

Dere har vært så tålmodige og forståelsesfulle, så nå er det på tide at dere får slippe inn selv om den siste finpussen ikke er på plass 🙂

3374185497_01f032f6fa_b

Stans i fjernlån

Hei kjære bruker!

I forbindelse med overgang til nytt biblioteksystem vil du dessverre ikke kunne bestille fjernlån hos oss fra og med mandag 27. mars 2017 og til ny beskjed blir gitt.
Les mer om nytt biblioteksystem her.

Vi beklager dette og kan berolige med at vi komme sterkere tilbake så fort vi bare kan.

Spør oss gjerne hvis du lurer på noe, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan med å finne det du trenger!

 

Nu-med-rigtige-mål

Pressemelding: På vei mot fremtidens bibliotek

Bystyret i Drammen har vedtatt at biblioteket skal videreutvikles som en arena for debatt, læring og møter mellom mennesker. Digitalisering skal være et virkemiddel både for bedre tilgjengelighet for publikum og et større tilbud av bøker, filmer, spill og andre utlånsmidler. Lokalene bygges nå om, med sikte på et bedre tilbud og økt trivsel for publikum.

Biblioteket tar nå i bruk et nytt biblioteksystem som er bygget for moderne bibliotekdrift, og som gir mulighet til å levere innovative og relevante bibliotektjenester. I Drammen lånes det ut mer enn bøker, både musikkinstrumenter, brettspill, gitarpedaler, lydbøker, LP-plater med mer er stadig etterspurt. Det nåværende biblioteksystemet er bygget for bøker og tar ikke høyde for dagens varierte format.

Bibliotekene står foran store omstillinger i årene som kommer. Drammen samarbeider med firmaet Axiell om utviklingen av det nye systemet; Quria.

Axiell har hovedkvarter i Lund i Sverige, men er representert i 24 land.

Valg av nytt biblioteksystem er ett av flere grep for at biblioteket skal realisere bystyrets ambisjoner. Systemet Quria vil gjøre det mulig å ta i bruk nye digitale verktøy til formidling, siden det er hjertet i løsningene som publikum ser og bruker. Det nye biblioteksystemet er fleksibelt og brukervennlig både for brukere og ansatte, og det vil være enkelt å videreutvikle det for fremtidens behov. Drammensbiblioteket er det første biblioteket i verden som tar dette systemet i bruk.

– Med denne samarbeidsavtalen får vi mulighet til å ta i bruk et nytt og moderne biblioteksystem som er utviklet for en digital tidsalder. Vi ønsker å tilby oppdaterte bibliotektjenester på en effektiv måte uavhengig av sted, tid og format, sier Monica Nyhus, biblioteksjef i Drammen kommune.

– Drammen kommune skal være ambisiøse både på egne og på innbyggernes vegne. Det er derfor en selvfølge at vi investerer i en moderne og skybasert plattform. Sammen med Axiell vil vi skape det mest moderne og innbyggervennlige biblioteket i Norge, sier Frank Baklid, digitaliseringssjef i Drammen kommune.

forsteetasje

Vi informerer: midlertidig flytting av deler av samlingen

Det nærmer seg innspurt i oppussingsperioden, og for å komme i mål flytter vi deler av samlingen ned i arkivet. Samlingen er tilbake på sin rette plass innen to måneder, og i mellomtiden er det bare å spørre oss om hjelp selvfølgelig!

Du får hjelp i våre skranker i 3.etasje, de er betjent fra kl 10:00 mandag til lørdag.

 

Tusen takk for forståelsen 🙂

malin

Fra securitas til kaffe

Du har kanskje sett henne de gangene du har gått inn hovedinngangen på Papirbredden. Hun har ofte sittet der i informasjonsskranken, i hvit skjorte og dress. Kanskje du har smilt til henne? Eller sagt hei? Eller spurt hvordan du skal komme deg inn på biblioteket nå under oppussingen? Malin heter hun, og snart møter du henne i den nye kaffebaren på biblioteket.

 

Navn: Malin Gulhaugen

Alder: 26 år (Blir 27 den 23. Februar)

Bosted: Vestfossen, men bodd hele livet i Hokksund.

Familie: Forlovet med Christian, 2 barn. En gutt på 6 år og ei jente på 1,5 år.

Utdannelse: Er utdannet kokk og konditor.

Aktuell som: Nylig ansatt i Dine In som daglig leder for den nye kaffebaren på Drammensbiblioteket.

 

Hva var det første du tenkte på i dag morges?

Siden jeg som regel våkner av min datter på 1,5 år, tenkte jeg at jeg må gå rett inn til henne og storebror 🙂 Rekker ikke å se de så mye før jobb, så deilig å kunne se de litt jeg drar.

 

Hvordan ser drømmekaffebaren ut?

Drømmekaffebaren er full av liv, hyggelige mennesker og en fantastisk atmosfære. Alle er velkomne, enten de vil ha seg en god kopp kaffe, noe lett å spise, eller bare nyte atmosfæren. Alle skal bli møtt med et smil og alle skal tenke at dette er et sted jeg vil besøke igjen.

 

Hva gjør når du kan gjøre akkurat hva du vil?

Der er jeg veldig delt. Siden jeg bare er 26år er jeg jo fortsatt ung og sprudlende, men etter å ha fått to barn er jeg også mye mer «voksen» enn mange av mine venner uten barn.

Så den «unge» delen av meg elsker å dra ut å spise, være med venner og ha en sosial kveld/natt.

Den «voksne» delen av meg elsker å sitte hjemme på sofaen med forloveden og barna å se på en familiefilm og spise godteri.

 

Hvor er drømmereisemålet?

Et spørsmål jeg har blitt stilt mange ganger, som jeg aldri klarer å svare på. Det er så mye jeg ikke har sett, så mye jeg trenger å oppleve.

Men drømmereisemålet mitt akkurat nå er nok Bora Bora. Bare bo i en bungalow ute på vannet, vasse inn til stranden og ta livet helt med ro.

 

Hva liker du best på brødskiva?

Kan jeg bare velge én ting? Jeg elsker pålegg. Koldtbord er noe av det beste jeg vet!

Roastbiff, eggerøre, bacon, laks, ørret og karbonader. Jeg elsker å spise mat, like mye som jeg elsker å lage den 🙂

 

Beste boka du har lest?

Nå er det såpass lenge siden jeg har lest en bok for meg selv, siden jeg leser mest for mine barn. Så jeg må ærlig innrømme at 4 av 5 på min toppliste er barnebøker. Ikke bare fordi det er de siste jeg har lest, men disse bøkene får frem barnet i meg:

 

  1. Folk og røvere i Kardemomme by
  2. Pippi Langstrømpe
  3. Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans. (Fantastisk bok!)
  4. Hakkebakkeskogen
  5. Et helt halvt år – Jojo Moyes. (Skal snart begynne på «Etter deg» av samme forfatter)

 

 

Vi gleder oss til å henge med Malin i den nye kaffebaren – følg med her, instagram eller facebook for oppdateringer på oppussingen av 1. og 2.etasje og ikke minst kaffebaren!

 

DU har også mulighet til å påvirke kaffebarens fremtid! Dine In og Drammensbiblioteket samler inn forslag på navn til kaffebaren helt frem til 30.januar. Vi velger ut de beste forslagene, før vi tar en avstemming over disse.

Gode navneforslag? Sjekk ut arrangementet på facebook her for mer informasjon, eller send en mail til Malin (malin.gulhaugen@dinein.no) 

fjell

Utvidede åpningstider på Fjell

Her kommer vi med en gladnyhet for alle brukere av Fjell bydelsbibliotek og bydelstjenesten på Fjell.

Fra og med uke 1 2017, mandag 2. januar vil Fjell bydelsbibliotek og Bydelstjenesten på Fjell utvide åpningstidene, slik at vi blir ennå mer tilgjengelig for deg. Dette innebærer blant annet to dager med kveldsåpent.

Våre nye åpningstider fra 2017 blir:

Mandager: 09:00 – 16:00
Tirsdager: 09:00 – 19:30
Onsdager: 09:00 – 16:00
Torsdager: 12:00 – 19:30
Fredager: 09:00 – 16:00

Visste du at vi også er på Facebook? Følg oss der for nyheter, oppdateringer og inspirasjon!

Du kan finne besøks- og kontaktinformasjon her.

fjell2

CC Pixabay

Bibliotek + integrering = sant

I Store norske leksikon heter det at «… integrering er innlemmelse av innvandrere i majoritetssamfunnet» og at en innvandrer er en person som flytter til et annet land med sikte på varig opphold. Så enkelt. Men tydeligvis også så vanskelig.  Så mange misforståelser, mistroiskhet og misstemning det kan bli av en så enkel definisjon. Derfor er det viktig at vi kan møtes og bli kjent. Og derigjennom kanskje rydde bort noen av «mis»-ene?

Gjerne på nøytral grunn. Biblioteket er stedet da. Her kan du komme som du er. Uten å måtte gjøre noe, mene noe eller betale for noe. Her kan du  bare være. Er ikke det en god tanke? Og det fungerer i praksis også.  På biblioteket settes ingen i bås.  Bås-tenking hindrer utsyn, hindrer åpenhet,  hindrer nysgjerrighet, hindrer nye muligheter, hindrer nye opplevelser. Bås-tenking er rett og slett det verste jeg vet.

Vi som jobber på biblioteket er heldige som får møte mennesker av alle kategorier, og på ulike stadier i livet. Det er både spennende, utfordrende og fint på en gang. Jeg vil gjerne dele en sånn fin opplevelse med dere.  Et møte med en velkomstklasse med elever fra  1-4 trinn.

I en velkomstklasse er det barn som nylig har kommet hit til landet. De kan lite av språket vårt ennå. Derfor er jeg så glad for å få møte de og få lov til å vise de biblioteket. Deres bibliotek.  Alt begynner jo med barna. Det viktigste de trenger er trygghet.  Trygghet er første skritt på veien mot å møte andre, møte verden, møte et nytt språk.  Vår jobb som bibliotek er å sørge for at de kjenner på denne tryggheten i møte med oss, og at det skaper glede.

Vi starter alltid med en sang.  Musikk er et internasjonalt språk.  «Godmorgen alle sammen» kan de alt.  Fordi det regner denne dagen, synger  vi «Se regndråper faller…»  Den har de ikke hørt før, men de er med. Ivrige øyne og åpne munner som prøver forme de nye ordene. Håndbevegelsene viser regnet som faller. De kan vi alle forstå. Kropps-språket er også internasjonalt. Jeg viser bilder og stiller spørsmål.  Det er stadig ivrige hender i været. De er nysgjerrige, og de tar utfordringene på strak arm. De er oppslukt i et nytt språk,  i en ny verden og kultur. Gleden over det nye er smittsom. Noen blikk er uforstående og undrende.  Men så viser jeg et bilde på skjermen av et FIFA 17 spill. Da våkner de til liv. Hender i været. Jubel.  Summing av stemmer. Messi , Rooney, Ronaldo. Akkurat da blir også jeg glad i fotball.  Fotball er også et internasjonalt språk, og en nøkkel til kontakt. Som den barnslige sjel jeg er, avslutter vi med «hode-skuldre-kne og tå..» Da føler vi på tilhørighet i bevegelsene, i gleden og i latteren.

Jeg håper med hele mitt hjerte at de vil komme tilbake hit, igjen og igjen.  For å lese, være, spille, leke, lære og bli kjent med andre.  At de her kan få kjenne trygghet  og glede og håp om at alt er mulig.

Trygghet – glede – møteplass. Det er biblioteket det.

kafebilde1

Valget er tatt: velkommen til vår nye kafédriver!

Våre flotte bibliotekbrukere har lenge hatt et ønske om en bibliotekkafé, et sted der man kan sette seg ned med en bok, med familie og venner, dagens avis, eller bare hvile øynene på drammenselva og Ypsilonbru.

Drammensbiblioteket hører alltid på våre kloke brukere, og satte i gang en spennende prosess der vi skulle finne den perfekte kafédriveren til de fine lokalene i den nye førsteetasjen. Det var viktig for oss å finne en kafédriver som først og fremst vet hva god kaffe er, skjønner hva biblioteket er og står for, er initiativrik og villig til å tilby noe mer enn bare et lokale med kaffe og boller.

Det var tilslutt Dine In som sto frem som den perfekte kafédriveren for oss!

Det kreative cateringsselskapet holder til på Telenor Arena på Fornebu, der de leker seg i et stort, nytt produksjonskjøkken. Dine In har gjort mye spennende, de har sørget for å mette flere tusen gjester på Nobels fredspriskonsert, de har kastet seg på den populære foodtruck-bølgen og lager fantastiske bakevarer fra bunnen av selvfølgelig! Dine In har tidligere hatt pop-up kaffebarer på ulike arrangementer, og kafeen her på Drammensbiblioteket blir deres første faste kaffebar.

Folka bak Dine In er profesjonelle, kaffeelskende, matglade, kreative og vi gleder oss veldig til å kjenne duften av god kaffe på biblioteket vårt!

 

Bli bedre kjent med Dine In på Instagram eller Facebook eller nettsiden 🙂

 

Foto: Cecilie Bruun

På tur i Finnemarka

Finnemarka innbyr til utforsking, både til fots og i bøkenes verden

Sommeren var på hell, kalenderen viste 15. september og tilsa kaldere vær. Men varmen vedvarte denne høsten, så saken var i grunnen klar. Sykkelturen til Glitre som jeg lenge hadde drømt om kunne realiseres. Det var fortsatt sommer.

Jeg kom av gårde fra Drammen i 11-tida og sa fra i heimen at jeg ville bli borte noen timer. Utover Stoppen og Lierdalen var bare en fryd. Jeg suste forbi eplegårder på rekke og rad og fablet om å dra tilbake med bil for å handle inn grønnsaker og epler. Sola varmet godt og det var bare å nyte det vakre landskapet.

Ved Justad tok jeg inn på Glitreveien, nydelig å komme vekk fra biltrafikken. Det ble en del seige motbakker nå innover. Så det var deilig å gå av sykkelen av og til og nyte naturen i litt roligere modus.  Det var fortsatt blomster å se langs veien, gryende høstfarger og nydelige Glitra titta fram innimellom trærne.

Folk var det lite av, men jeg traff noen som var ute for å samle inn kuene for høsten. Det så ut som en deilig jobb i finværet.
Endelig lå Glitre der foran meg i all sin prakt. Herlig med lunsjpause der i vannkanten. Vannet var speilblankt denne dagen og det hersket en uendelig stillhet som bergtok meg. Etter en god pause med mat og drikke, måtte jeg videre. Veien gikk nå langs vannet. Det ble en del stopp for å fotografere, her sto motivene i kø. Ved Sandungen måtte jeg bare stoppe og fylle posen min med tyttebær. Kjekt å ha til kveldens kjøttkakemiddag..

Noen motbakker måtte forseres og jeg bare drømte om et lite bad. Vrangla var stedet for en rask dukkert. Kjølig, men forfriskende og det ble sommerens siste. Bakkene nedover fra Ulevannet gikk unna og det var bare å trille hjem til Drammen.

Finnemarka er et enormt område med en spennende historie. I dag brukes navnet Finnemarka om hele skogsområdet mellom Lierdalen, Drammensdalføret og Tyrifjorden, men tidligere brukte man navnet om boplassene der det slo seg ned finner på 16-tallet, dvs rundt Glitre. Bakgrunnen for innvandringen var dårlige kår i Finland.  Det fins flere bøker om Finnemarka med mye spennende stoff. Den nyeste kom i fjor og er skrevet av Tom Helgesen og Tom Schandy (fotograf): «Fantastiske Finnemarka». En praktbok med historie fra både langt tilbake til finnetiden, om seterdrift og fra krigen m.m. Her får man også flotte beskrivelser av natur, planter og dyreliv.  Jakt, fiske og friluftsliv er rikt skildret og vakre bilder er med på å gjøre denne boka riktig så innbydende. Her kan man få virkelig mange gode tips om fine turer eller fordype seg i den spennende historien.

Hvis du vil lese en roman med tilknytning til Finnemarka, kan jeg foreslå «Glitre» fra 2011, skrevet av Marit Opeide.  Det er en nåtidsroman om en dame som etter å ha gått av toget på Hokksund stasjon og kjøpt seg kart over Finnemarka, gir seg ut på vandring i skogene på ukjente stier på flere vis. Boka er fylt av lun humor, den er spesiell og litt Doppler-aktig, (Erlend Loe). Jeg likte boka godt og den anbefales herved.

God tur, enten det blir inn i bøkenes verden eller på tur i naturen!