Høye brøl og fotballprat – vekk med bibliotekarmytene!

Det er knyttet mange myter til bibliotekaryrket. Som bibliotekar på Drammensbiblioteket ser jeg på det som en plikt å starte det nye året med å avlive noen av disse seiglivede forestillingene. Her får du fem typiske påstander om bibliotekarer, etterfulgt av en solid dose virkelighet.

 1. «Bibliotekarer er mer glad i å hysje på deg, enn i å snakke med deg!»
  Noe av det første som møtte meg ute i biblioteket som nyansatt var høy, smittende latter og høye brøl. En av våre ledere var da i full gang foran en forsamling av lidenskapelige barnehagebarn med en fremstilling av hvordan en dinosaur egentlig høres ut. Tidene har nemlig forandret seg, også for oss bibliotekarer.Biblioteket er ikke lenger et sted kun for ro og ettertanke, men også for musikkopplevelser, kreativ inspirasjon, møter mellom kulturer og som tumleplass for små og store barn. Derfor har de fleste av dagens bibliotekarer hverken lyst, vilje eller anledning til å hysje på lånerne i hytt og pine. Men vi kommer mer enn gjerne med en anbefaling eller et godt råd om det skulle være ønskelig. Og vi har jo heldigvis stillesonene for de som ikke ønsker dinosaurbrøl i tide og utide.
 2. «Bibliotekarer elsker alt av håndarbeid, og gjør det gjerne i skranken!»
  Denne myten er delvis sann, spesielt her på Drammensbiblioteket hvor flere av våre ansatte er racere med strikkepinner og heklenåler. Men i stedet for å strikke tradisjonelle Marius-gensere og babysokker, går det ofte i litt uortodokse varianter.I ekte geriljabroderistil produseres det korsstingsbroderier med tekster som «Queen of fucking everything» og «Litt rå vold sløser alle problemer». Av utradisjonelle, nerdete strikkeprodukter kan vi nevne et komplett Legend of Zelda baby-antrekk komponert av en av høgskolens bibliotekarer. Men uansett hvor utradisjonelt håndarbeidet er, vi gjør det uansett ikke i skranken.
 1. «Bibliotekarer fortrekker et arbeidsantrekk bestående av strikkejakker, hornbriller og helsesko!»
  Beklager, men hornbriller er det manko på hos oss! Et typisk arbeidsantrekk her på huset finnes nemlig ikke. Her går det i alt fra heavy metal-skjorter, femtitallskjoler, jeans og julegensere med bjeller og pusekatter på. Dette i hyppig kombinasjon med fargerike hårsveiser, tatoveringer, piercinger, høye hæler, lave hæler, hatter, tweedjakker og miniskjørt. Og selvsagt en og annen strikkejakke. Variert stil med andre ord.
 1. «Bibliotekarer er alltid eldre, myndige damer!»
  Feil, feil og feil. Det vil si, vi har både eldre, myndige og damer, men ikke nødvendigvis i kombinasjon med hverandre. Det jobber faktisk menn på biblioteket, unge menn til og med. Og unge kvinner. Ikke alle som jobber på bibliotek er utdannet som bibliotekarer engang, tro det eller ei.Vi har lærere, grafikere, IT-konsulenter, litteraturformidlere, forfattere, prosjektledere og mye annet i staben. Og bra er det! Skal man klare å gi et spennende og oppdatert tilbud til lånerne våre så trengs mye ulik kompetanse og ulike evner, og det har vi flust med her.
 1. «Bibliotekarer foretrekker rolige kvelder i lenestolen fremfor fysisk aktivitet og er overhodet ikke interessert i sport!»
  Fortell det til våre fire ansatte som er på samtlige Godset-hjemmekamper uansett vær. Eller hva med bibliotekaren vår som har skrevet ikke bare èn, men to bøker om fotballaget Brann? I tillegg kan vi skryte på oss en personlig trener, en steppdanser og opptil flere treningsglade langrennsløpere, syklister og løpere blant kollegaene våre. Men bare så det er sagt, når dagens treningsøkt er utført er lenestolen svært så velkommen.

Konklusjonen må være at vi som jobber på bibliotek er like fargerike, nyanserte, spennende, ulike og varierte som selve innholdet i biblioteket. Tror du oss ikke? Kom innom og se for deg selv, da vel. (Og godt nytt år!)

Foto: Tom Atle Bordevik

Share on FacebookEmail this to someone